Vijesti

Vijesti Objavljeno: 15. 06. 2015 - 15:03

Informativno glasilo HKVRPP-a, br. 1. 2015.

ISSN 1846-8497
odgovaraju: fra Jure Šarčević, s. Miroslava Bradica
uredio: Marinko Nikolić
lektura: Zdenka Leženić i Đurđica Bogdanić
naklada: 800 primjeraka
Glasilo izlazi četiri puta godišnje

Draga braćo i sestre u redovništvu!

Crkva je u Godini posvećenog života, godini u kojoj su se naše družbe i zajednice  te mjesna Crkva odazvale pozivu Svetoga Oca da gledaju na prošlost sa zahvalnošću, da žive sadašnjost s velikom ljubavlju i da prigrle budućnost s nadom. Ove Vijesti nastoje prenijeti te poruke zahvalnosti, ljubavi i nade donoseći poruke pape Franje, poruke naših nadbiskupa i biskupa te druge sadržaje koji su obilježili redovništvo u Hrvatskoj od početka ove godine.

Kako je i planirano u hodogramu Godine posvećenog života na razini opće Crkve, u Rimu je održan ekumenski kolokvij redovnikâ i redovnicâ te seminar za odgojitelje i odgojiteljice u posvećenome životu. Obraćajući se sudionicima ekumenskoga kolokvija, papa Franjo podsjetio je na važnu ulogu posvećenog života za jedinstvo kršćana: „Želja za ponovnom uspostavom jedinstva svih kršćana prirodno je prisutna u svim Crkvama i tiče se i klerika i laika. Ali redovnički život, koji ima svoje korijene u toj Kristovoj želji i zajedničkoj tradiciji nepodijeljene Crkve, ima nesumnjivo poseban poziv u promicanju toga jedinstva.“ Obraćajući se sudionicima seminara za odgojitelje i odgojiteljice, Papa je istaknuo da je posvećeni život „jedno od najdragocjenijih blaga Crkve, ukorijenjeno u krsnom pozivu. Lijepo je, dakle, biti i redovnički odgojitelj, jer je povlastica sudjelovati u djelu Oca koji oblikuje srce Sina u onima koje je Duh Sveti pozvao… Važno je poslanje, ali je jednako važno izgrađivati za poslanje, izgrađivati u zanosu za naviještanjem, izgrađivati za onu strast poći bilo gdje, na svaku periferiju.“

Crkva u Hrvatskoj, redovničke zajednice i Bogu posvećene osobe na puno su se načina odazvale pozivima Pape u Godini posvećenoga života. U ovome broju pišemo o nacionalnom susretu redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika u Mariji Bistrici. Susret je posvjedočio radost i nadu koju posvećene osobe nose u sebi i daju Crkvi u Hrvatskoj. Papa je u svojoj poruci sudionicima ovoga susreta poručio kako od svega srca želi da ovo slavlje bude prilika za obnovu zanosa i ljubavi za Krista, kako bi sve Bogu posvećene osobe s nadahnućem Duha Svetoga mogle živjeti vlastitu karizmu na Božju slavu i dobro bližnjih. Tom prigodom kardinal Josip Bozanić ponovio nam je ono što naglašava Papa da je posvećeni život dar Crkvi, rađa se u Crkvi, raste u Crkvi i sav je usmjeren na Crkvu. Upravo zbog toga jer je dar čitavoj Crkvi, on „nije izdvojena ili marginalna stvarnost, već joj intimno pripada, u samom je srcu Crkve kao odlučujući čimbenik njezina poslanja, budući da izražava duboku narav kršćanskoga poziva i težnje čitave Crkve Zaručnice prema jedinstvu s njezinim Zaručnikom.” (Apostolsko pismo pape Franje posvećenim osobama u prigodi Godine posvećenog života, III., 4)

Druga tema koja se provlači kroz sadržaje koje donosi ovaj broj jest tema obitelji na tragu prošlogodišnje izvanredne Biskupske sinode, te u jeku pripreme za redovnu Biskupsku sinodu. O obitelji se govorilo na konferenciji za tisak u povodu Dana posvećenog života, potom na stručnom skupu za odgojitelje u katoličkim vrtićima te u mnogim drugim prigodama.

Ovaj broj donosi i vijesti s redovitih događanja u organizaciji Konferencije kao i pregled „redovničkih“ događanja u Hrvatskoj kroz svoje stalne rubrike.

Uredništvo

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Istražujte
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi