Vijesti

Vijesti Objavljeno: 15. 06. 2015 - 15:03

Informativno glasilo HKVRPP-a, br. 1. 2015.

ISSN 1846-8497
odgovaraju: fra Jure Šarčević, s. Miroslava Bradica
uredio: Marinko Nikolić
lektura: Zdenka Leženić i Đurđica Bogdanić
naklada: 800 primjeraka
Glasilo izlazi četiri puta godišnje

Draga braćo i sestre u redovništvu!

Crkva je u Godini posvećenog života, godini u kojoj su se naše družbe i zajednice  te mjesna Crkva odazvale pozivu Svetoga Oca da gledaju na prošlost sa zahvalnošću, da žive sadašnjost s velikom ljubavlju i da prigrle budućnost s nadom. Ove Vijesti nastoje prenijeti te poruke zahvalnosti, ljubavi i nade donoseći poruke pape Franje, poruke naših nadbiskupa i biskupa te druge sadržaje koji su obilježili redovništvo u Hrvatskoj od početka ove godine.

Kako je i planirano u hodogramu Godine posvećenog života na razini opće Crkve, u Rimu je održan ekumenski kolokvij redovnikâ i redovnicâ te seminar za odgojitelje i odgojiteljice u posvećenome životu. Obraćajući se sudionicima ekumenskoga kolokvija, papa Franjo podsjetio je na važnu ulogu posvećenog života za jedinstvo kršćana: „Želja za ponovnom uspostavom jedinstva svih kršćana prirodno je prisutna u svim Crkvama i tiče se i klerika i laika. Ali redovnički život, koji ima svoje korijene u toj Kristovoj želji i zajedničkoj tradiciji nepodijeljene Crkve, ima nesumnjivo poseban poziv u promicanju toga jedinstva.“ Obraćajući se sudionicima seminara za odgojitelje i odgojiteljice, Papa je istaknuo da je posvećeni život „jedno od najdragocjenijih blaga Crkve, ukorijenjeno u krsnom pozivu. Lijepo je, dakle, biti i redovnički odgojitelj, jer je povlastica sudjelovati u djelu Oca koji oblikuje srce Sina u onima koje je Duh Sveti pozvao… Važno je poslanje, ali je jednako važno izgrađivati za poslanje, izgrađivati u zanosu za naviještanjem, izgrađivati za onu strast poći bilo gdje, na svaku periferiju.“

Crkva u Hrvatskoj, redovničke zajednice i Bogu posvećene osobe na puno su se načina odazvale pozivima Pape u Godini posvećenoga života. U ovome broju pišemo o nacionalnom susretu redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika u Mariji Bistrici. Susret je posvjedočio radost i nadu koju posvećene osobe nose u sebi i daju Crkvi u Hrvatskoj. Papa je u svojoj poruci sudionicima ovoga susreta poručio kako od svega srca želi da ovo slavlje bude prilika za obnovu zanosa i ljubavi za Krista, kako bi sve Bogu posvećene osobe s nadahnućem Duha Svetoga mogle živjeti vlastitu karizmu na Božju slavu i dobro bližnjih. Tom prigodom kardinal Josip Bozanić ponovio nam je ono što naglašava Papa da je posvećeni život dar Crkvi, rađa se u Crkvi, raste u Crkvi i sav je usmjeren na Crkvu. Upravo zbog toga jer je dar čitavoj Crkvi, on „nije izdvojena ili marginalna stvarnost, već joj intimno pripada, u samom je srcu Crkve kao odlučujući čimbenik njezina poslanja, budući da izražava duboku narav kršćanskoga poziva i težnje čitave Crkve Zaručnice prema jedinstvu s njezinim Zaručnikom.” (Apostolsko pismo pape Franje posvećenim osobama u prigodi Godine posvećenog života, III., 4)

Druga tema koja se provlači kroz sadržaje koje donosi ovaj broj jest tema obitelji na tragu prošlogodišnje izvanredne Biskupske sinode, te u jeku pripreme za redovnu Biskupsku sinodu. O obitelji se govorilo na konferenciji za tisak u povodu Dana posvećenog života, potom na stručnom skupu za odgojitelje u katoličkim vrtićima te u mnogim drugim prigodama.

Ovaj broj donosi i vijesti s redovitih događanja u organizaciji Konferencije kao i pregled „redovničkih“ događanja u Hrvatskoj kroz svoje stalne rubrike.

Uredništvo

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Istražujte
Povratak na sve članke
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Skupština Hrvatske redovničke konferencije

16. i 17. listopada 2019. u franjevačkom samostanu u Dubravi, Av. Gojka Šuška 2, Zagreb. 

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi