Vijesti

Vijesti Objavljeno: 13. 10. 2012 - 12:10

Informativno glasilo HKVRPP-a, rujan 2012.

ISSN 1846-8497
odgovaraju: o. Vinko Mamić i s. Jasna Lučić
uredio: Marinko Nikolić
lektura: Zdenka Leženić
naklada: 750 primjeraka
Glasilo izlazi četiri puta godišnje

Draga braćo i sestre u redovništvu!

Prošlo je punih 40 godina otkako ovaj časopis prati razvoj i djelovanje Konferencije. Premda njegovo objelodanjivanje nije uvijek bilo redovito, kroz protekle je godine prikupljen dragocjen materijal koji nam omogućuje retrospektivu ne samo rada Konferencije nego i cjelokupnog života muškog i ženskog redovništva u Hrvata. O nastanku i opstanku časopisa, neodvojivu od povijesti Konferencije, “iz prve ruke” piše fra Ljudevit Maračić, OFMConv, koji je svojedobno bio tajnik, a potom i predsjednik Konferencije.

Od značajnijih događaja o kojima izvještavamo u ovom broju posebno ističemo lipanjski susret Stalnoga vijeća HBK s provincijalnim i vrhovnim glavaricama ženskih redovničkih zajednica sa sjedištem na području HBK. Na tom se susretu promišljalo o promicanju ženskih duhovnih zvanja, o izazovima koji se susreću na tom području, kao i mogućim odgovorima na taj danas već globalni problem redovništva. U ozračju iste problematike organizirani su i ovogodišnji rujanski Redovnički dani, na kojima je tema bila Važnosti i uloge žene u prenošenju vjere. Kao i prošle godine, ovi su dani organizirani i u Zagrebu i u Splitu. O temi Žene u traženju svojih vlastitih korijena u biblijskoj tradiciji nadahnuto je govorio fra Stipe Jurič, OP. Sestra Nela Veronika Gašpar, FDC, svoje je predavanje naslovila Redovničke karizme u službi navještaja vjere dok se novinarka Tanja Baran osvrnula na žensko javno svjedočenje vjere u Crkvi te u hrvatskom društvu. Sva predavanja s Redovničkog tjedna objavit ćemo u našem časopisu Posvećeni život.

U lipnju je upriličen susret provincijala s članovima Hrvatske biskupske konferencije o čemu smo vas izvijestili u prošlom broju, a ovaj Vam put donosimo predavanje s tog susreta Nove zajednice u Crkvi – razlikovanje duhova, Mihálya Szentmártonija, S. J.

S rujanske sjednice Vijeća HBK za Ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života donosimo sažetak predavanja dr. Petra-Krešimira Hodžića Pregled stanja i mogućnosti redovničkog djelovanja u zauzimanju za život, brak i obitelj.

Osim niza događaja, koje smo već uobičajeno popratili i riječju i slikom, novost su stranice na kojima smo donijeli pregled ženskih redovničkih doživotnih zavjeta. S tom praksom želimo nastaviti i dalje, a nakana nam je izvješće nadopuniti i muškim redovničkom svečanozavjetovanicima.

Uskoro počinje XIII. opća redovita skupština Sinode biskupa, na kojoj će tema biti Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere. Dok zdušno molimo za uspješan rad Sinode, radujemo se pozivu koji je sv. Otac Benedikt XVI. uputio predsjedniku HKVRPP-a, o. Vinku Mamiću, da u svojstvu slušatelja sudjeluje na ovom značajnom događaju Katoličke crkve.

Moleći za Božji blagoslov nad sveopćom Crkvom i napose nad Crkvom u Hrvata, srdačno Vas pozdravljamo!

Uredništvo

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Posvećeni život
Slijedeći članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi