Susret, br. 5., god III., 2015.

 

Susret, br. 5., god III., 2015.

Susret, br. 5., god III., 2015. Objavljeno: 28. 04. 2015 - 01:16

Časopis za promicanje redovničkog života

Poštovani čitatelji i čitateljice!
 
Ovaj broj našeg časopisa izlazi uoči Nedjelje dobroga pastira. Nalazimo se u Godini posvećenog života, koja je započela na Prvu nedjelju došašća, 30. studenoga 2014., a završit će na Svijećnicu, 2. veljače 2016. Iza nas je već središnji događaj za hrvatsku Crkvu, susret svih redovnika i redovnica i Bogu posvećenih laika, biskupijskih povjerenika za posvećeni život, kao i onih koji se zanimaju
za redovnički život ili su na bilo koji drugi način povezani s redovništvom. Bilo je to naše nacionalno hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke, kojemu su se pridružili brojni redovnici i redovnice iz Bosne i Hercegovine, predvođeni svojim provincijalnim poglavarima i poglavaricama. Na ovom središnjem slavlju posvećenog života 14. ožujka 2015. sudjelovalo je i više nad/biskupa predvođenih uzoritim gosp. kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Alessandrom D’Erricom i predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem.

Kao uvod u ovo slavlje, 13. ožujka u zagrebačkoj katedrali bilo je molitveno bdjenje, koje je poslužilo svima za duhovnu pripravu i proslavu središnjeg događaja sutradan na Mariji Bistrici.

Svjedočanstvo vlastitog poziva redovnika ili redovnice ili svećenika je neizmjerno bogatstvo i blagoslov za sve one koji su u traženjima da lakše pronađu odgovor za sebe. To smo mogli doživjeti na tom velikom događaju. Želja nam je da i naš časopis bude izvorište mnogih svjedočanstava. U ovome broju donosimo razgovor s pomoćnim banjolučkim biskupom mons. Markom Semrenom, koji je i sam prije biskupske službe bio redovnik franjevac. Također vjerujem da će svima biti zanimljiv intervju s poznatim svećenicima koji djeluju u radu s mladima: p. Ike Mandurić u Zagrebu i p. P. Arkadiusz Krasicki u Osijeku. Njihovo svjedočenje i razmišljanje zasigurno će biti od koristi čitateljima „Susreta“. Časopis donosi i svjedočanstvo jedne redovnice i njezine majke koje svaka iz svoga kuta iznose svoje iskustvo redovničkog poziva. Pogotovo je lijepo svjedočanstvo majke čija je kći otišla u redovnice. Također zanimljiv je i članak o dvojici braće blizanaca iz Čilea koji su izabrali duhovni poziv. Trebali su biti pobačeni, ali ih je Bog spasio i pokazao im put k svećeništvu.

U svakom broju se upoznajemo s redovničkim redovima i družbama. Ovaj put upoznat ćemo se s Milosrdnim sestrama Svetoga Križa. Od svetaca donosimo životopis sv. Terezije Avilske čiju 500. godišnjicu rođenja slavimo ove godine. Ova svetica je vrlo aktualna jer pokazuje ljepotu molitve i prijateljstva s Isusom.

Ovo su samo neki zanimljivi članci, a sve ostalo otkrit ćete čitajući časopis.

U ime Konferencije i u ime uredništva ovog lista, srdačno vas pozdravljam!

Fra Jure Šarčević,
predsjednik HKVRPP-a


Časopis možete se naručiti na: konferencija@redovnistvo.hr ili se može nabaviti preko redovničkih župa ili samostana. Cijena je 10 kn (plus poštarina) i pokriva samo troškove tiska i pripreme.

Oni koji su se pretplatili dobit će svoj primjerak poštom.

IZDAVAČ: HKVRPP (Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica); KVRPP BiH (Konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH)
ODGOVORNI UREDNIK: fra Jure Šarčević
GLAVNI UREDNIK: o. Antonio- Mario Čirko
UREDNIŠTVO: fra Jure Šarčević, o. Antonio- Mario Čirko, s. Ana Begić, s. Samuel Klaić, fra Danijel Rajić
LEKTURA I KOREKTURA: Ivan Blažević
GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Zrinka Zidarić, Sanja Zlatar
FOTO: Susret, shutterstock.com
kontakt: e-mail: urednistvo@susret.net, www.susret.net, Facebook: Susret Zovem te

Uredništvo ne snosi odgovornost za nenaručene materijale (tekstovi, fotografije, pisma… u bilo kojem obliku) i ne smatra se dužnim vraćati ih pošiljateljima.

Časopis izlazi dva puta godišnje.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Radujte se!
Slijedeći članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi