Susret

Susret Objavljeno: 05. 02. 2013 - 12:13

Časopis za promicanje redovničkog života

U povodu Dana posvećenog života objavili smo prvi broj novopokrenutog časopisa za promicanje redovničkog života Susret.

Prvi broj donosi intervju s predsjednikom Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem. Biskup Uzinić predstavlja svoj životni put prema pozivu svećenika, progovara o svećenicima danas. Na kraju mladima koji traže vlastiti identitet i mjesto u društvu, biskup Uzinić poručuje da se ne boje probati Isusu reći svoj da. Ono što se sada čini odricanjem i gubitkom, dugoročno je istinski dobitak. Osim toga, doći u samostan, krenuti u bogosloviju ne znači, a nije nikad ni značilo, automatski postati redovnica, redovnik, svećenik. Postoji i mora postojati vrijeme za bistrenje vlastitog shvaćanja duhovnog poziva koji je često potpuno drugačiji od toga kako ga mi zamišljamo prilikom dolaska u sjemenište ili samostan, poručuje biskup.

Svoje svjedočanstvo o odabiru duhovnoga, redovničkoga poziva u redu bosonogih karmelićana čitateljima predstavlja o. Antonio-Mario Ćirko.

Za časopis progovara i s. Edita Marija od Križa (Edita Majić) koja je u samostan u Avili došla s kazališnih dasaka. Povezujući aktualne teme u hrvatskom društvu, za časopis progovara i don Damir Stojić, SDB.

Časopis donosi i dio poruke pape Benedikta XVI. za 49. svjetski dan molitve za zvanja, a u ovom broju predstavlja Kćeri Božje ljubavi. Tu je i niz kraćih promišljanja o redovničkom pozivu, posebice o dilemi „posvećeni život ili brak”.

Iz predgovora glavnog urednika

Radujemo se što u ovoj Godini vjere izlazi prvi broja časopisa „Susret“. Njime želimo stupiti u komunikaciju – susresti se – s mladima i svima onima koji hoće bolje upoznati život redovnika i redovnica, njihove evanđeoske ideale, njihovo oduševljenje osobom Isusa Krista i njihovo poslanje. Smatrali smo da je jedan ovakav časopis potreban jer je redovništvo mnogima nepoznanica, premda u sebi sadrži neprocjenjivo bogatstvo i ljepotu života u zajedništvu s Bogom i s drugima. Upravo je život u takvom zajedništvu osnovno obilježje redovništva i izvor radosti onih koji mu pripadaju. Ovaj list želi postati ne samo prozor kroz koji se redovništvo može vidjeti, nego i vrata kroz koja svatko može ući, susresti se s nama i pridružiti nam se na putu.
    
Redovništvo je put. Na njemu, kao i na svakom drugom putu, ima puno dogodovština, situacija koje planiramo i koje želimo od samog početka, kao i onih koje se događaju nepredvidivo, a koje ipak život čine onim što on zapravo jest, misterij susreta Boga i čovjeka. O tom putu Vam želimo govoriti. Zato u ovom časopisu nema puno teoretskih tema i spekulativnih sadržaja. On je satkan od promišljanja nad izazovima s kojima se susreću ljudi našega vremena, osobito mladi, od intervjua s osobama koje imaju iskustvo posvećenog života, od svjedočanstava pojedinaca u kojima svatko može prepoznati dio sebe i svog osobnog puta. Vjerujemo da će ovi članci, upravo zato što su egzistencijalno usmjereni, pomoći mnogima da bolje shvate sebe same, svoju prošlost, prihvate sadašnjost i hrabro zakorače u budućnost.
    
Redovnici i redovnice ovim putem žele iznova zasvijetliti, govoriti o sebi, o svojim zajednicama i o svojim osobnim iskustvima, a napose o iskustvu poziva i iskustvu Onoga koji ih je pozvao. Isus je rekao „Ne užiže se svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući“. Ovaj je časopis, zapravo, samo još jedan odgovor na taj Isusov poziv.

IZDAVAČ: HKVRPP (Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica)
ODGOVORNI UREDNIK: o. Antonio-Mario Čirko
GLAVNI UREDNIK: o. Vinko Mamić
UREDNIŠTVO: o. Vinko Mamić, o. Antonio-Mario Čirko, s. Ana Begić, s. Slavica Tubak
SURADNICI u ovom broju: s. Antonela Rašić, o. Dražen-Marija Vargašević, fra Frano Doljanin, s. Ivana Vidoš, strip: Radovan Kunić
Cijena časopis 10 kn.
urednistvo@susret.net
www.susret.net

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Vijesti
Slijedeći članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi