Susret

Susret Objavljeno: 05. 02. 2013 - 12:13

Časopis za promicanje redovničkog života

U povodu Dana posvećenog života objavili smo prvi broj novopokrenutog časopisa za promicanje redovničkog života Susret.

Prvi broj donosi intervju s predsjednikom Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem. Biskup Uzinić predstavlja svoj životni put prema pozivu svećenika, progovara o svećenicima danas. Na kraju mladima koji traže vlastiti identitet i mjesto u društvu, biskup Uzinić poručuje da se ne boje probati Isusu reći svoj da. Ono što se sada čini odricanjem i gubitkom, dugoročno je istinski dobitak. Osim toga, doći u samostan, krenuti u bogosloviju ne znači, a nije nikad ni značilo, automatski postati redovnica, redovnik, svećenik. Postoji i mora postojati vrijeme za bistrenje vlastitog shvaćanja duhovnog poziva koji je često potpuno drugačiji od toga kako ga mi zamišljamo prilikom dolaska u sjemenište ili samostan, poručuje biskup.

Svoje svjedočanstvo o odabiru duhovnoga, redovničkoga poziva u redu bosonogih karmelićana čitateljima predstavlja o. Antonio-Mario Ćirko.

Za časopis progovara i s. Edita Marija od Križa (Edita Majić) koja je u samostan u Avili došla s kazališnih dasaka. Povezujući aktualne teme u hrvatskom društvu, za časopis progovara i don Damir Stojić, SDB.

Časopis donosi i dio poruke pape Benedikta XVI. za 49. svjetski dan molitve za zvanja, a u ovom broju predstavlja Kćeri Božje ljubavi. Tu je i niz kraćih promišljanja o redovničkom pozivu, posebice o dilemi „posvećeni život ili brak”.

Iz predgovora glavnog urednika

Radujemo se što u ovoj Godini vjere izlazi prvi broja časopisa „Susret“. Njime želimo stupiti u komunikaciju – susresti se – s mladima i svima onima koji hoće bolje upoznati život redovnika i redovnica, njihove evanđeoske ideale, njihovo oduševljenje osobom Isusa Krista i njihovo poslanje. Smatrali smo da je jedan ovakav časopis potreban jer je redovništvo mnogima nepoznanica, premda u sebi sadrži neprocjenjivo bogatstvo i ljepotu života u zajedništvu s Bogom i s drugima. Upravo je život u takvom zajedništvu osnovno obilježje redovništva i izvor radosti onih koji mu pripadaju. Ovaj list želi postati ne samo prozor kroz koji se redovništvo može vidjeti, nego i vrata kroz koja svatko može ući, susresti se s nama i pridružiti nam se na putu.
    
Redovništvo je put. Na njemu, kao i na svakom drugom putu, ima puno dogodovština, situacija koje planiramo i koje želimo od samog početka, kao i onih koje se događaju nepredvidivo, a koje ipak život čine onim što on zapravo jest, misterij susreta Boga i čovjeka. O tom putu Vam želimo govoriti. Zato u ovom časopisu nema puno teoretskih tema i spekulativnih sadržaja. On je satkan od promišljanja nad izazovima s kojima se susreću ljudi našega vremena, osobito mladi, od intervjua s osobama koje imaju iskustvo posvećenog života, od svjedočanstava pojedinaca u kojima svatko može prepoznati dio sebe i svog osobnog puta. Vjerujemo da će ovi članci, upravo zato što su egzistencijalno usmjereni, pomoći mnogima da bolje shvate sebe same, svoju prošlost, prihvate sadašnjost i hrabro zakorače u budućnost.
    
Redovnici i redovnice ovim putem žele iznova zasvijetliti, govoriti o sebi, o svojim zajednicama i o svojim osobnim iskustvima, a napose o iskustvu poziva i iskustvu Onoga koji ih je pozvao. Isus je rekao „Ne užiže se svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući“. Ovaj je časopis, zapravo, samo još jedan odgovor na taj Isusov poziv.

IZDAVAČ: HKVRPP (Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica)
ODGOVORNI UREDNIK: o. Antonio-Mario Čirko
GLAVNI UREDNIK: o. Vinko Mamić
UREDNIŠTVO: o. Vinko Mamić, o. Antonio-Mario Čirko, s. Ana Begić, s. Slavica Tubak
SURADNICI u ovom broju: s. Antonela Rašić, o. Dražen-Marija Vargašević, fra Frano Doljanin, s. Ivana Vidoš, strip: Radovan Kunić
Cijena časopis 10 kn.
urednistvo@susret.net
www.susret.net

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Vijesti
Slijedeći članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. (Treća nedjelja Došašća) u 15.30 u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Škola emocija

Kako povećati emocionalnu inteligenciju i postići afektivnu zrelost

Interdisciplinarni tečaj za redovnike, svećenike, bogoslove, novake i novakinje

Od 30. siječnja do 2. travnja 2020.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi