Posvećeni život

Posvećeni život Objavljeno: 25. 04. 2010 - 11:44

Prinosi redovničkoj obnovi, br. 1 i 2 (25 i 26) god. (14) 2009.

Izlazi dva puta godišnje
Uredništvo i uprava:

Prilaz Gjure Deželića 75
10 000 Zagreb, Hrvatska 
Tel: (01) 3764 281
Faks: (01) 3764 280

Nakladnik i izdavač:
HKVRP i HUVRP
Prilaz Gjure Deželića 75
10 000 Zagreb, Hrvatska

Uredničko vijeće:
Članovi Komisije za komunikacije i tisak HKVRP – HUVRP-a

Glavni urednik:
fra Petar Bašić, TOR


Zamjenica glavnog urednika:
s. Valerija Kovač, FB

Cijena: 25,00 kuna
godišnja pretplata: 50,00 kuna, za inozemstvo: dvostruko

Priloge, dopise i narudžbe slati na adresu:
“Posvećeni život”
Prilaz Gjure Deželića 75
10 000 Zagreb
Rukopisi se ne vraćaju


UVODNIK

Evo još jednog dvobroja Posvećenog života. Ovo je 14. godište našega časopisa, a od toga je on šest puta izišao kao dvobroj (od 2003. do 2008.). S dvobrojem je svakako jednostavnije i ekonomičnije. Ali možemo se pitati ima li uopće razloga da brojevi izlaze pojedinačno? Ako nema, onda Posvećeni život može biti godišnjak, takvih primjera ima. U tom bi se slučaju moglo dodati nešto truda da izlazi u ustaljeno vrijeme i u najpoželjnije doba godine.

Prethodni urednik br. Dario Tokić u jednom je uvodniku, možda s ponešto osjećaja krivnje, konstatirao da “novi broj Posvećenog života izgleda više kao zbornik radova nego kao časopis” (br. 23 i 24, 2008). Je li slabost Posvećenog života to da bude (pretežno) zbornik dvaju redovničkih skupova?

Ovaj dvobroj složen je tako da bude sasvim prepoznatljivo da je to zbornik dvaju skupova: 25. redovničkog tjedna i 38. vijećanja redovničkih odgojitelja i odgojiteljica.

Svrha redovničkog tjedna mogla bi se usporediti sa svrhom godišnjega teološko-pastoralnog tjedna na Salati u Zagrebu. Teološko-pastoralni tjedan na Salati svrstava se u znanstvene skupove. Mogu li se u tu kategoriju svrstati i ovi naši skupovi? Ako mogu, u kojoj su to mjeri i treba li da budu znanstveni?

I vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica ima svoj profil, no ni tu način nije zadan jednom zauvijek.

Pretpostavljam da nitko ne bi imao ništa protiv toga da i jedan i drugi spomenuti skup teže da budu znanstveni, ili da takvo bude barem plenarno izlaganje (ovaj put su neki članci recenzirani i znanstveno kategorizirani). Najčešće se čuje da je teško naći predavače, ali ako bi se držala određena razina, možda bi se i predavači lakše našli.

Prošlogodišnji redovnički tjedan bio je sav franjevački obilježen. Bio je to dostojan spomen visoke franjevačke obljetnice. Osim izlaganja na redovničkom tjednu bilo je dosta i drugih franjevačkih tema: na vijećanju redovničkih odgojitelja i odgojiteljica fra Ante Čovo izložio je temu sveti Franjo - poslušan riječi u svom vremenu; u rubriku Naše teme uvrštena su još dva članka s tom tematikom: s. Dobroslava Mlakić opširno je prikazala nastanak i karizmu Družbe sestara Presv. Srca Isusova, družbe koja je u duhovnosti bliska svetomu Franji Asiškomu, a s. Blaženka Barun napisala je mali ljetopis 35-godišnjeg misijskog djelovanja sestara školskih franjevaka u Demokratskoj Republici Kongo. I napokon, u rubrici S knjigama donesene su recenzije dvaju značajna izdanja u prigodi franjevačke obljetnice: Antun Lučić napisao je recenziju zbornika Hvaljen budi, moj Gospodine, a fra Antun Badurina romana fra Bernardina Škunce Mirotvorac u Bolonji.

Svi su pristigli tekstovi uvršteni premda je nekima bila potrebna još neka dorada. Mislim da u cjelini možemo biti zadovoljni. Od težnje za daljnjim poboljšanjem ipak nikad ne treba odustati.

Urednik

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Mladi u hodu s Biblijom
Slijedeći članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi