Posvećeni život

Posvećeni život Objavljeno: 18. 09. 2017 - 08:30

Prinosi redovničkoj obnovi, br. 37-38, godina 20-21 (2015.-2016.)

Uvodnik

Ovaj put iz tehničkih razloga objavljujemo u jednom svesku dva godišta: za 2015. I 2016. Tako imamo zajedno tekstove sa četiriju skupova: s dvojih Redovničkih dana u Hrvatskoj i s dvaju Redovničkih dana u Bosni I Hercegovini.

31. Redovnički dani, u Godini posvećenog života, imali su za temu Radost i zajedništvo. Održani su 23.- 24. listopada 2015. u Zagrebu, a ponešto različit program održan je i u drugim velikim gradovima: u Dubrovniku, Rijeci, Splitu i Đakovu. S tog skupa dobili smo tri vrijedna teksta: bibličarka s. Silvana Fužinato vrlo iscrpno obrađuje temu Radost u Novom zavjetu. Dar i odgovornost kao konstitutivne značajke spasenjske radosti, a fra Ljudevit Maračić pod naslovom Zajedništvo u radosti. Razmišljanja u društvu s papom Franjom u prvom dijelu analizira papinu sintagmu "radosno zajedništvo", a u drugom redovnicima nudi svojevrsni ispit savjesti. Skup je posebno obilježio svojim sudioništvom tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nadbiskup fra José Rodríguez Carballo, OFM, koji je održao i predavanje pod naslovom Posvećeni život: Ustani i hodi. Za sadašnjosti u znaku ljubavi i budućnost obasjanu nadom.
32. Redovnički dani, održani u Zagrebu i s više-manje istim sadržajem u Dubrovniku, Rijeci i Splitu, imali su za temu Kultura milosrđa. S toga skupa objavljujemo dva predavanja: p. Nikola Stanković, DI, pod naslovom Kultura milosrđa u samostanu nastoji pokazati kako kultivirati tu važnu dimenziju samostanskog života, a s. Silvana Fužinato obrađuje ovaj put biblijsku temu Milosrđe i sud (Iv 9). Nakon egzegetske raščlambe donosi poticaje kako Isusovo milosrdno lice utjelovljivati u svojim vlastitim redovničkim zajednicama.

S 18. Redovničkog dana u BIH, koji je imao za temu Redovnici i redovnice u Godini posvećenog života, stigla su nam dva izlaganja: s. Danijela Anić pod naslovom Izazov "drugog" poziva u redovničkom životu. Krhkost kao snaga za obnovu redovništva analizira sintagme spomenute u naslovu i daje neke smjernice na putu obnove redovničkog života. Don Ivan Marijanović pod naslovom Redovnički identitet. Spomen i proroštvo, izgradnja i obnova vrlo sustavno govori o redovničkom identitetu, a posebno se zaustavlja na vidovima navedenima u podnaslovu. Na kraju, u obliku nekog sažetke, izdvaja u 14 brojeva probleme i pitanja povezane s redovničkim identitetom i poslanjem.
19. Redovnički dan u BIH imao je za temu, kao i Redovnički dani u Hrvatskoj, milosrđe. S toga skupa primili smo oba izlaganja: fra Josip Ikić obradio je temu Ispovijed – sakrament Božjeg milosrđa, a fra Miljenko Šteko dao je opsežan prikaz pisma Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Kontemplirajte. Bogu posvećenim muškarcima i ženama na tragovima Ljepote.

Za rubriku Naše teme dobili smo ovaj put čak pet radova. Sve su to izlaganja održana u povodu proslave 50. obljetnice HKVRPP-a: s. Katarina Maglica pod naslovom Budućnost redovništva započeta danas već je zaživjela analizira teškoće s kojima se susreće danas redovništvo, imajući pred očima pretežno ženske osobe i zajednice, i iznosi naznake za optimizam u budućnosti. O. Jakov Mamić vrlo sustavno obrađuje temu naznačenu u naslovu: Neka krizna obilježja našega vremena - izazov posvećenom životu i HKVRPP. Fra Ljudevit Anton Maračić pod naslovom 50 godina Konferencije. Postanak, razvoj i djelatnost donosi vrlo zgusnuto i dokumentiran sve relevantne podatke o toj temi. Biskup fra Mrko Semren daje opširan prikaz dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi, a p. Nikola Stanković, DI, tekstom Kontemplirajte! uvodi nas u razumijevanje pobudnice Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života pod istoimenim naslovom.

I najzad, u rubrici S knjigama imamo osvrte na dvije zanimljive knjige: o monografiji "Zlatni jubilej naše Konferencije" piše fra Ljudevit Maračić, a o knjizi "Sveta ispovijed osobno doživljeno spasenje" fra Vice Blekić.

Sve u svemu, tekstova je ne samo mnogo nego su kvalitetni. Vaše čitanje opravdat će uloženi autorski trud.

Urednik

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Naviještajte
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi