Celestin Tomić, “U srcu Crkve”

 

Celestin Tomić, “U srcu Crkve”

Celestin Tomić, “U srcu Crkve” Objavljeno: 05. 02. 2015 - 08:47

Veritas, 2015.

PREDGOVOR IZDAVAČA

Zahvaljujući plodonosnom istraživanju Provincijskog arhivara fra Ljudevita Maračića u mogućnosti smo kao Hrvatska provincija franjevaca konventualaca pridonijeti Godini posvećenog života objavljivanjem vrijednog djela našega uglednog subrata i bibličara, časne uspomene, dr. sc. fra Celestina Tomića (1917.-2006.), što ga je zgotovio neposredno pred svoju blaženu smrt, kojoj nije dopustio da ga zatekne nepripravna ili da ga iznenadi. Onima koji su poznavali skromni i samozatajni život ovoga uzornog redovnika i svećenika, sebe je rado oslovljavao biblijskim "anawim Jahwe" ("Jahvin siromah"), spomenuto djelo osvježit će lijepe uspomene na njegov blagi lik. A svima ostalima, osobito redovnicama i redovnicima, ovo će djelo biti značajno obogaćenje u življenju vlastitog posvećenja i dubljem otkrivanju redovničkog identiteta. Makar napisano pred desetak godina, stoga lišeno referenci na crkvene dokumente o redovništvu koji su se pojavili u međuvremenu, ovo djelo i dalje zavrjeđuje da bude objavljeno, to prije ako imamo u vidu oskudnu literaturu s ovog područja iz pera domaćih autora. Svetački lik samog autora ovom djelu utiskuje osobni svjedočanski biljeg, a njegova biblijska erudicija osvjetljava biblijsko-teološko utemeljenje posvećenog života. Nevidljivi režiser povijesti kao da je ovaj rukopis čuvao za Godinu posvećenog života. Kao zakoniti baštinici pismene ostavštine našega pokojnog subrata fra Celestina Tomića, radujemo se ovom nenadanom otkriću i kao takva ne skrivamo ga ljubomorno samo za sebe nego ga s ljubavlju predajemo na obogaćenje svima kojima je posvećeni život na srcu i žele ga ozbiljnije upoznati i živjeti.

Zahvaljujemo Hrvatskoj konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica, koja je u spomenutom djelu prepoznala neprolaznu vrijednost i odmah prihvatila ponudu o suizdavaštvu. Želja je izdavača da ovo djelo u Godini posvećenog života pridonese radosnom svjedočenju vlastitog posvećenja Bogu mnogih hrvatskih redovnica i redovnika. Duboko smo uvjereni da se i njegov autor iz nebeske slave raduje njegovu objavljivanju te preko pape Franje poziva sve posvećene osobe da probude ovaj uspavani svijet koji je s obzirom na vjeru u Boga ohladio.

Fra Josip Blažević, provincijalni ministar
Zagreb, o svetkovini Bogojavljenja 2015.


PREDGOVOR SUIZDAVAČA

Papa Franjo proglasio je ovu 2015. godinom posvećenog života. Na taj je način htio skrenuti pozornost cijele Crkve na značenje i ulogu redovništva u Crkvi i u svijetu. Papina je želja da redovnici pokrenu obnovu Crkve, on kaže da "probude svijet", da "izađu iz sebe", da "budu Crkva koja izlazi", baš kao nekoć u vrijeme sv. Franje i sv. Domnika.

Da bi se to moglo dogoditi nužno je obnoviti svoj osobni i susret s Isusom Kristom i "neka nitko ne misli da se taj poziv ne odnosi na njega, jer nitko nije isključen iz radosti koju donosi Gospodin" ("Radost Evanđelja", 3). Papa Franjo poziva sve redovnike da ražare plamen vlastite karizme i da ponovo otkriju ljepotu posvećenoga života, jer će samo tako moći biti radosni proroci i navjestitelji neprolazne novosti i okrepljujuće radosti Evanđelja.

Drago nam je da upravo u ovoj Godini posvećenog života možemo našem redovništvu i cijeloj Crkvi predstaviti knjigu o. Celestina Tomića našega poznatog teologa, bibličara, pisca brojnih knjiga i mnogo drugih publikacija.

Kao suizdavač ove knjige, HKVRPP se na skroman način, posmrtno, odužuje zaslužnom redovniku, dugogodišnjem profesoru i plodnom piscu. Knjigu koju držite urukama pripremio je sam autor, a ona je, ne znam iz kojih razloga, ostala neobjavljena do današnjega dana.

U našem se hrvatskom redovništvu osjeća velik nedostatak izvornoga domaćeg štiva o biblijskim temeljima našega redovničkog života. Ovom knjižicom želimo, barem malo, doskočiti tom nedostatku i praznini. A kako je jedna od djelatnosti Konferencije da svojim članovima i putem tiska nudi suvremene materijale za obogaćivanje i produbljenje poziva i poslanja, radujem se što to činimo upravo ovom knjigom.

Knjiga je pisana jednostavnim, biblijskim, jasnim i čitljivim Celestinovim stilom, a obogaćena je brojnim navodima crkvenog učiteljstva, posebno pape svetog Ivana Pavla drugoga. Središnja je misao i poruka ove knjige o nasušnoj potrebi posvećenog života. "Što bi bilo od svijeta kad ne bilo redovnika"? (Angela iz Foligna). Kroz tri poglavlja Celestin Tomić osvjetljava tri evanđeoska savjeta i promatra ih s biblijske, teološke, crkvene i praktične ljudske strane. Njima prethodi prvo poglavlje o savršenoj ljubavi, koja je temelj svega. Ona je u srcu Crkve kao najpotpunije izražena bit posvećenog života.

Nema nikakve sumnje da će ova knjiga pomoći, ne samo posvećenim osobama nego i mnogim drugim vjernicima laicima, da bolje razumiju Isusov poziv na savršenstvo, nego i da bolje i vjernije žive svoje redovničko i kršćansko zvanje i poslanje.

Fra Jure Šarčević, predsjednik HKVRPP


Naruči knjigu u Veritasu

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 
 
Korizmena molitva za duhovna zvanja

Subota, 29. veljače 2020. godine u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog, na adresi Kaptol 9 (Opatovina) u Zagrebu

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica održat će se od 27. do 29. ožujka 2020. u Međugorju (Put Kovačici 14, hotel Lavanda). Teme susreta su: Odnos autoriteta i poslušnosti Vođenje kolokvija.

Korizmena duhovna obnova

29. ožujka 2020. u 15.30 sati kod otaca isusovaca u Palmotićevoj. Voditelj: p. Nikola Stanković

Susret za sestre juniorke

Susret za sestre juniorke održat će se od petka 17. do nedjelje 19. travnja 2020. u Buškom Blatu.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans

Linkovi