Vijesti - Misno slavlje u povodu otvaranja postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

 

Misno slavlje u povodu otvaranja postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Misno slavlje u povodu otvaranja postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića Objavljeno: 28. 02. 2015 - 08:33

Svečano euharistijsko slavlje u povodu službenog otvaranja postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića na njegov stoti rođendan u bazilici Srca Isusova u Zagrebu u subotu, 28. veljače predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, postulator svih isusovačkih kandidata za proglašenje blaženima i svetima iz Rima o. Anton Witwer, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Ante Tustonjić, kao i provincijali drugih redovničkih zajednica, više svećenika, među kojima i vicepostulator u biskupijskom postupku za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića o. Antun Volenik. Misi je nazočila i rodbina o. Gabrića.

U pozdravnom govoru, superior o. Mirko Nikolić podsjetio je na povezanost bl. Majke Terezije i sluge Božjega p. Ante Gabrića, te sve potaknuo na zahvalu Bogu za njegov plodan misionarski život.

Uvodeći u euharistijsko slavlje, kardinal Bozanić je podsjetio kako sluga Božji govori o stalnom pogledu na Isusa u svim kušnjama života, „slijediti Isusa, zbog Isusa s Isusom". On je iza sebe ostavio veliko svjedočenje i života i djela. Zato danas, dok slavimo ovu euharistiju zahvalimo Bogu za dar svjedočenja p. Gabrića i molimo da njegov uzor, njegovo predanje i hod za Isusom u svim kušnjama života, rekao je kardinal.

U prigodnoj homiliji o. Antun Volenik je podsjetio na svetački lik o. Gabrića. Istaknuo je, kako je on ozbiljno shvaćao svoje redovničke zavjete, osobito siromaštvo, dok je sam misijski zavjet učinio još puno prije. Tako je propovjednik podsjetio na zgodu u travničkom sjemeništu pri odlasku u Indiju p. Vizjaka, kada je mali Ante obećao da će i on njegovim putem.

Danas kada zahvaljujemo Bogu da ga je dao prvo njegovoj obitelji, rodu Gabrića, potom isusovačkom redu i njegovim dvjema domovinama Hrvatskoj i Indiji, može nam se činiti da mu je sve bilo „med i mlijeko". No, puno puta i on je s psalmistom morao ponavljati „ja vjerujem i kada kažem nesretan sam veoma", ali ne bi bio on on, kada ne bi iz takve situacije okrenuo na dobro, na sreću i zahvaljivanje. Poseban je osjećaj imao prema malenima jer je i sam sačuvao dušu djeteta, upravo onakvu dušu bez koje nema ulaska u kraljevstvo Božje. Tisuće i tisuće naše hrvatske djece preko MAK-a pomoglo je djecu u njegovim misijskim postajama. A o. Ante ni njih nije ostavio anonimnim, dapače dovoljno se sjetiti dogodovština njegovog malog ministranta koje su se mogle pratiti iz broja u broj, za što je osobito zaslužan Gabrićev svojevrsni životopisac i suradnik vlč. Luka Depola, podsjetio je propovjednik.

Referirajući se na psalam 116, p. Volenik je naglasio kako tu nalazimo opis istine koja se obistinila i u životu o. Gabrića. „Dragocjena je u očima Gospodinovim smrt pobožnika njegovih". U tom je kontekstu podsjetio na duhovni testament koji je 28. listopada 1976. na kraju oproštajne propovijedi u bazilici Srca Isusova izrekao o. Ante „I kad čujete da je o. Ante tamo pao, zadnji dah dao Isusu i dušama recite molitvu 'Isuse milostiv budi njegovoj duši'".

Riječi s njegove oproštajne propovijedi pokazuju koliko je ponizno mišljenje imao o sebi. No, oni koji su ga poznavali i pratili bili su odmah nakon njegove smrti sigurni u njegovu nebesku proslavu.

Bl. Majka Terezija rekla je nakon njegove smrti: „sva misao i sve želje srca bile su mu samo za Isusa. On je sigurno u nebu". Danas također Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić svjedočio je „da je o. Gabrić bio na čast Crkvi u Hrvata. Neka ga Božja providnost okruni i čašću oltara".

Svi znamo i u smrti je povezao svoje dvije domovine, kao što je to činio za života. U njegov grob u misiji Maria Polli koje je danas mjesto hodočašća i uslišanja, stavljena je gruda hrvatske zemlje i bočice vode iz Jadranskoga mora, dodao je o. Volenik, te homiliju zaključio molitvom koju je napisao o. Ante: „Isus ima za tebe svjetlo za svaku sjenu, plan za svako sutra, ključ za svaki problem, melem za svaku bolest".

Vjerujem da sve ove riječi mogu svima nama upravo kako je u svojoj korizmenoj poslanici poručio papa Franjo „učvrstiti srca na sliku Srca Isusova". Ova stogodišnjica sigurno bi bila prazna da svi mi ne učvrstimo svoja srca u ovom svetištu Srca Isusova upravo po zagovoru Sluge Božjega o. Ante Gabrića, i učvršćena srca krenemo biti svjedoci Krista kojega je on tako žarko ljubio i za njega izgorio u dalekoj Indiji, rekao je o. Volenik.

Nakon popričesne molitve o. Volenik pročitao je „Proglas kauze beatifikacije o. Ante Gabrića, misionara u Indiji, člana Družbe Isusove" koji je potpisao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Završetak čitanja proglasa vjernici su pozdravili gromoglasnim pljeskom.

Prije blagoslova kardinal Bozanić je istaknuo kako je kao mladi svećenik susreo o. Antun Gabrića 1976. u Malom Lošinju. Duboko su mi se utisnuli u sjećanje oni prizori kada se narod oko njega okupljao. Svi su mu se htjeli približiti, dotaknuti ga. To govori kako su sveci nama potrebni. Onaj tko je blizu Bogu, bliz je i čovjeku. Nama vjernicima su potrebni ti ljudi Božje blizine. Stoga vas pozivam da se molite, da tražite u molitvi zagovor o. Gabrića, on će vam sigurno pomoći, rekao je na kraju mise kardinal Bozanić.

Po završetku mise prikazan je dokumentarni film „Tamo gdje palme cvatu" novinarke Ljiljane Bunjevac – Filipović u produkciji HRT, te predstavljena knjige Ivana Jurića „Pisma o. Ante Gabrića rodbini u Metkoviću". (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi